Anmeldelser af Katarinas Engel

Allinge 18-10-2012

Boganmeldelse:

Katarinas Engel af Susanne Michaelsen

Bogen er meget let læselig, og læseren bliver hurtigt optaget af handlingen.

Som læser bliver man revet med af handlingen, og forfatteren har en fantastisk evne til at berige læseren med sine billedagtige beskrivelser. Katarina har det svært i det liv, som er blevet hende budt, og måske formår hun ikke at tage et valg – eller har Katarina trods omstændighederne foretaget valg i sit liv.

Bogen efterlader mange spørgsmål til refleksion. Har Katarina haft et godt liv? Eller et godt liv i glimt. Er Katarinas valg bevidste eller bestemt af skæbne eller andre faktorer.

Romanen giver et fint billedet af tiden før og under anden verdenskrig, og fører frem til en meget uventet afslutning, hvor det er svært at følge Katarinas tanker og handlinger. Hun virker passiv og viser ligegyldighed med livet.

Har tabet af englen del i dette?

Bogen giver læseren rig mulighed for at overveje om valg er bevidste eller ubevidste, tør man tage valg i sit liv?

Hvad betyder normer, tid, kultur og skæbne for valg i livet?

Katarina får englen af Eva – som i overført betydning er hendes engel gennem livet. Bogens titel er engel i ental, men vi ser flere engle i Katarinas liv…

 

Venlig hilsen

Bogklubben Håndboldtosserne

 

 

Hej Susanne.

Jeg synes altså, at det er en rigtig god bog. Du skriver godt og man bliver hurtigt suget tilbage til Prag og den stemning, der var på det aktuelle tidspunkt. Du beskriver godt og levende, hvordan familien forsøger at få den lille dagligdag til at hænge sammen og jo længere hen man kommer i bogen, jo sværere har man ved at slippe den. Selv om Katarina og hendes familie udsættes for en hel del, formår du på en eller anden måde at undgå, at bogen bliver for dyster. Det har jeg ikke helt gennemskuet endnu, hvordan du har formået. Man bliver mere og mere suget ind i bogen og bliver mere og mere nysgerrig om, hvad der nu skal overgå hende og hvordan bogen ender.

Slutningen havde jeg på ingen måde forudset, selv om der jo flere gange undervejs var klare signaler om, hvad vej den kunne gå. Måske havde jeg ubevidst lukket øjnene og sindet for den mulighed, eller også var jeg bare så optaget af bogen, at jeg ikke tænkte længere end i nuet, hvor jeg læste.

Katarina ender jo sine dage på tragisk og ulykkelig vis, men på en eller anden måde bliver det både en befrielse for hende og os andre. En slags ulykkelig ( lykkelig) slutning, som passer meget godt til bogens temperatur og stemning hele vejen igennem. Det bliver dog lidt svært, at skrive en fortsættelse på den slutning, med mindre man skulle tage fat i Marias videre færd i verden????????????????

Med venlig hilsen

Karsten Nøhr
kriminalassistent

 

 

Skæbnen og dansen

”Katarinas engel” - en spændende, gribende og usentimental beretning om en kvindes skæbne - læste jeg på et tidspunkt, hvor jeg gjorde mig overvejelser om, hvorvidt vi, som mennesker har en fri vilje, og hvis vi har, hvor den så sidder, og hvordan vi skaffer os adgang til den og bruger den. ”Katarinas engel” gav mig stof til eftertanke.
 
Herudover har jeg fået et historisk indblik i en bedrestillet Pragfamilies liv og levned, i Prags udvikling og kulturliv, vilkårene og livet på Prags balletskole og teater og ikke mindst – en jødes ydmygelser og pinsler under Hitlers styre.
 
Katarinas liv og skæbne udspillede sig i Prag i begyndelsen af nittenhundredetallet. Katarina udvikler, hvad Jung kalder en heltepsyke. En helt/helt- inde udvikler styrke og evne til at overkomme sit traume som “det udsatte barn” ved at overkomme og transcendere, hvad der måtte vise sig at stå i vejen, for at hun kan leve sit liv fuldt ud – få prin- sen, finde livets vand, redde sine brødre, eller hvad opgaven måtte gå ud på.
 
Helten eller heltinden fra eventyrene må gå igennem transpersonlige oplevelser på vej efter de magiske værktøjer, for, som Einstein citeres: ”Et problem kan ikke løses på det samme plan, som det blev skabt.”
 
Som læser af bogen, er jeg ved at fortvivle flere gange og ønsker at kunne råbe Katarina op. Og jeg ønsker at ruske forfatteren: ”Nej, nej – du må lade Katarina vågne op,” for jeg fornemmer klart, hvilken skæbne Katarina følger i sin blindhed.
 
Skæbnen er dansen – Katarina danseren.
 
Af Kirsten Merrild
Pædagog og gestaltterapeut
 

Livsvalg

Katarinas Engel er en god, spændende og velskrevet bog.
Den efterlader mange tanker og spørgsmål om det at foretage valg i livet, men er det ikke ofte for sent, når først man har valget? Og hvem er egentlig engel her?
Jeg havde håbet på mere spiritualitet, men nuvel, jeg kan jo selv!
Flot debut, jeg glæder mig til den næste bog.
 
Af Per Herngaard
SSP Politibetjent